INGEN REVOLUSJON: Erik Steenbuch vil ta vare på alt det gode ved Tønsberg Jazzklubb og foredle dette videre. Foto: Erik Munsterhjelm
Les mer ...
Erik skal få skikkelig swing på jazzklubben igjen
INGEN REVOLUSJON: Erik Steenbuch vil ta vare på alt det gode ved Tønsberg Jazzklubb og foredle dette videre. Foto: Erik Munsterhjelm
Av Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Publisert:19. februar 2019, kl. 20:30
Erik Steenbuch er navnet på den nye styrelederen i landets desidert største jazzklubb, den i Tønsberg.
DEL
– Styrearbeid er ikke noe en mann får til alene. Det er teamwork. Det er hva teamet klarer å få til i fellesskap som avgjør resultatet, poengterer den nyslåtte styrelederen for Tønsberg Jazzklubb.
Med andre ord er det slett ikke noe sololøp han legger opp til som leder for mer enn ett tusen lokale gladjazz-entusiaster.
– Ble forespurt
De siste par månedene farte relativt hardt fram med Tønsberg Jazzklubb. Sittende styreleder trakk seg, det resterende styret sendte ut et medlemsbrev hvor den avgåtte lederen ble omtalt i mindre flatterende ordelag. I kjølvannet av et noe opphetet «oppvaskmøte» ble det fremmed krav om umiddelbart ekstraordinært årsmøte.
Dette ble det imidlertid ikke noe av. Årsmøtet gikk som opprinnelig planlagt, av stabelen forrige lørdag. På sakskartet; valg av helt nytt styre. Det sittende hadde nemlig stilt sine plasser til disposisjon.
Og leder for det nye styret er altså Erik Steenbuch fra Tønsberg.
– Jeg oppfattet det slik at det først ikke var meningen at hele det tidligere styret skulle trekke seg, og at jeg i så fall var tiltenkt en styremedlem-rolle. Men så trakk jo alle seg, og da ble jeg forespurt om jeg kunne tenke å stille som lederkandidat, forteller Steenbuch.
Om navnet lyder kjent, kan det kanskje skyldes at Steenbuch også har fartstid som lokalpolitiker. I dag sitter han som Fremskrittspartiets representant i utvalg for Kultur, idrett og folkehelse i Tønsberg kommune.
– Forandre gjennom foredling
– Fra politikken har jeg blant annet med meg dette med viktigheten av å kunne inngå kompromisser, finne fram til gode løsninger i fellesskap. Spesielt der hvor engasjementet er stort og mange mener mye. Og slik er det jo i jazzklubben, det har vært tilfeller til strid, men likevel, alle vil den jo egentlig bare vel.
Som styreleder er det ikke akkurat noen revolusjon han har tenkt å komme trekkende med.
– Nei, hvorfor det? Klubben har tusen medlemmer. Økonomien er solid. Folk trives stort på jazzkafeene. De kommer for å treffe andre og for å nyte både god musikk, god mat og drikke og hverandres selskap. Dette må vi holde fast ved. Jeg tenker det beste må være å få til en eventuell forandring gjennom å foredle det konseptet som allerede ligger der.
Både som privatperson og som politiker er Erik Steenbuch generelt sterkt opptatt av kultur og dens betydning i samfunnet.
– Kulturen engasjerer meg sterkt. Hva er det som gjør at man trives ekstra i en by? Jo, et bredt og mangesidig kulturelt tilbud. Og sånn sett er vi veldig heldige i Tønsberg. Jeg tror nemlig ikke det er noen tilfeldighet at landets desidert største jazzklubb befinner seg nettopp her. Lille Tønsberg har et stort kulturelt hjerte. Det er fantastisk.
Men jazzklubben handler ikke bare om musikk. Det er han fullstendig klar over.
– Som sagt, minst like viktig er funksjonen klubben har som sosial møteplass. For mange er lørdagens jazzkafe faktisk ukens høydepunkt. Og det er veldig viktig å ha respekt for nettopp dette. På jazzkafeen skal man vite hva man får og man skal kunne være sikker på at det alltid er trivelig å gå dit. Denne gode sosiale rammen må vi for all del sette alt inn på å bevare, understreker han.
For helt siden Tønsberg Jazzklubb ble startet i 2006 har den vært preget av sterke personligheter med like sterke meninger rundt klubbens gjøren og laden. Mer enn en gang har klubben befunnet seg i alvorlig brottsjø, senest altså nå i vinter.
– Engasjement er flott. Det viser jo at folk bryr seg. Vi får håpe at tiden med stridigheter er noe vi nå kan legge bak oss. Vi har jo alle sammen en felles interesse, klubbens beste. Derfor er det så viktig at man evner å se helheten og at man viser vilje til å spille sammen for å oppnå det samme, sier han.
– Min greie er å skape kultur for folk flest, for å si det sånn. Jeg vil at Tønsberg Jazzklubb skal være et tilbud for alle. Og det mener jeg, spesielt med det solide grunnlaget som allerede ligger der, at vi greit skal få til fortsette å være, sier helfersk styreleder i Tønsberg Jazzklubb, Erik Steenbuch.
– De har et flygel verdt 1,2 millioner kroner. Alt er proft på Oseberg, sier leder Arvid Jespersen i Tønsberg Jazzklubb.
Tønsberg Jazzklubb på topp
Tønsberg Jazzklubb brukte storsalen i Oseberg kulturhus mest i fjor. De troner øverst på brukslista med 14 dager.
Tønsberg Jazzklubb har hver lørdag jazzkonserter på hotellet, og når de vet det kommer mye folk, rykker de inn i storsalen på kulturhuset.
– Sist lørdag spilte Magnolia Jazzband for flere enn 500 mennesker som satt rundt bord i storsalen, noen måtte til og med sitte på galleriet, sier Arvid Jespersen, leder i Tønsberg Jazzklubb.
FULLT HUS: Når Magnolia Jazzband står på programmet kommer over 500 publikummere og storsalen må tas i bruk. Her fra 2015.
Foto: Harald Strømnæs
Han understreker at de har en veldig god kjemi med hotellet og Oseberg kulturhus.
– Alt utstyret vårt står der, så det er veldig lettvint. Kulturhuset har et piano til 1,2 millioner, som artistene synes er veldig fint og proft. Og vi har en god avtale om parkering for våre medlemmer under konsertene, ramser Jespersen fornøyd opp.
– Jazzklubben er en eventyrhistorie
Arrangementssjef ved Oseberg kulturhus, Martin Kjenna, er også godt fornøyd med samarbeidet.
– Hvordan Tønsberg Jazzklubb har vokst er en eventyrhistorie. Det flott for oss at de holder konsertene sine her. Vi har ingen minuser, sier Kjenna.
Han forteller at restauranten ofte står tom lørdager, da er det flott at jazzklubben fyller den med stort sett over 200 mennesker.
– Det skaper aktivitet og er verdifullt for oss og verdifullt for byen, sier Kjenna.
TØNSBERG, 7. FEBRUAR: Tidlig lørdagsettermiddag, milde løfter om vår i solveggene og egentlig for fint ute til å trekke innendørs. Likevel er det akkurat dét et par hundre godt voksne kvinner og menn gjør, der de benker seg i Quality Hotel Osebergs Restaurant Lindahl. Velkommen til Tønsberg Jazzklubbs ukentlige Jazzkafe, en suksesshistorie som stadig er under skriving.
Arvid Jespersen leder Norges største jazzklubb, Tønsberg Jazzklubb, på tredje året, og tar gjenvalg også inn mot 10-årsjubileet i 2016. (foto: Terje Mosnes)
– I FJOR hadde vi 923 betalende medlemmer og jevnt over om lag to hundre mennesker på Jazzkafe hver lørdag. Hittil i år har over 850 betalt årskontingent, og jeg tror vi kommer til å runde 1000 i løpet av året. Vi er fortsatt Norges største jazzklubb, sier Arvid Jespersen. Han er klubbleder på tredje året og valgkomiteens innstilte lederkandidat når årsmøtet skal velge nytt styre kommende lørdag, umiddelbart etter Jazzkafeen med Aspheim Oldtimers.
- 1000 medlemmer i en by med ca 40 000 innbyggere er mye etter bare ni års jazzklubbdrift. Har Jazzkafeen etablert seg som et populært sosialt møtested også for folk som ikke nødvendigvis er jazzfans?
– Det kan nok være. Men samtidig får vi hele tiden tilbakemeldinger fra musikerne som spiller her at vi har et kjempebra publikum, sier Jespersen og fortsetter: – Folk er lydhøre under konserten. De legger praten til pausen og klapper på de rette stedene. Omtrent alle band som har spilt her ringer tilbake og spør om når de kan få komme tilbake, og sånt er veldig hyggelig for oss.
DENNE lørdagen er det Harald Bergersen Kvartett som har trukket om lag en fjerdedel av medlemsmassen til Jazzkafeen. Medlemmene, som har betalt 200 kroner i årskontingent, slipper unna med en femtilapp i inngangspenger, mens ikke-medlemmer må ut med det dobbelte. Ungdom under 25 år slipper inn gratis, men utgjør ingen stor synlig del av publikumsmassen der grått er den dominerende hårfargen.
– Nei, det stemmer. Publikumet vårt ligger nok stort sett på 60 pluss i alder, og de fleste foretrekker gladjazzkonstellasjoner med tre blås og banjo. Men vi kan ikke bare ha dét, sier Jespersen. Han viser til et komplett 2015-program med over 50 konserter der swing og mainstream også er godt inne, mens de nyeste jazzformene stort sett er overlatt til Urijazz, regionens andre jazzklubb med historie tilbake til 1979. – Vi samarbeider når det er naturlig, og oppfatter ikke hverandre som konkurrenter, sier Jespersen. – Vi har vårt publikum og forsøker å etterkomme deres smak, og det er jo også sånn at aldergruppa over 60 år og de under 18 er de som har det dårligste tilbudet i dag.
Klubbledelsen pr. 7. februar 2015 var godt representert på jazzkafeen før årsmøtet kommende lørdag. F.v. bookingsjef Jan Erik Carlsen (ikke styremedlem), kasserer Mona Skagen, klubbleder Arvid Jespersen, vara til styret Knut Berg, styremedlem Tom Sonberg, sekretær Liv Imset, styremedlem Erik Skau og styremedlem Harry Nylen. (foto: Terje Mosnes)
MENS Harald Bergersen, Arild Berger, Svein Briså og Olav Gustavsson leverer årgangsjazz av klasse – Johnny Hodges, Sonny Rollins m.m. – fra podiet, viser publikum alle tegn på trivsel der de følger oppmerksomt med. Mange har latt seg friste av tilbudet om buffé til rimelige 150 kroner, noen nøyer seg med et glass eller en kaffekopp med eller uten kake, og selv om det lyse og luftige lokalet bryter med myten om godt innrøkte jazzbuler, er klubbstemningen upåklagelig. – Vi har et godt samarbeid med både dette hotellet og Hotel Klubben, sier Jespersen. – Da JaZZmaZZørene fra Trondheim trakk 350 publikummer og Magnolia satte rekord her 3. januar med 525, kunne vi bare flytte inn i Storsalen. Det er fint å kunne være fleksible på den måten.
- Har Tønsberg Jazzklubb arrangementer utenom Jazzkafeene?
- I fjor og i forfjor arrangerte vi utflukt til Mjøsa med Skibladner-tur, og det var populært. To fulle busser det første året, tre det andre. I år lar vi utflukten bero, men kommer sterkere tilbake i jubileumsåret 2016. Halve klubbprogrammet er allerede klart, og nå skal vi nedsette en komité som skal arbeide med selve feiringen. Vi har lite gjennomtrekk i styret, solid økonomi og stor dugnadsvilje, så det skal bli en bra 10-årsmarkering.
GOD STEMNING: Latter og god stemning følger når gla'jazz er samtaleemnet. Nå presenterer Tønsberg jazzklubb sitt program for 2015.
alle Foto: Anne Charlotte Schjøll Foto: Byline
– Musikken vi flørtet til
Storband på scenen og nostalgiske øyeblikk i musikken. Slik blir jazzåret 2015.
TØNSBERG: Det dreier seg ikke bare om trombone, klarinett og piano når Tønsberg jazzklubb inviterer til sine ukentlig jazzkafeer. Det skal være et nostalgisk blikk inn i fortiden, da gla'jazzen lokket ungdommen ut på dansegulvet.
– Dette er den musikken som vi danset til da vi var unge på 50-tallet. Det var det som var populært, forteller Jan-Erik Carlsen, jazzklubbens bookingssjef.
Sammen med styremedlem Harry Nylén og klubbsjef Arvid Jespersen legges klubbens program for 2015 på bordet – og året innledes med et smell.
Kvalitet på nyåret
Få dager etter at nyttårsfyrverkeriene har sluknet står Magnolia Jazzband på scenen på Oseberg kulturhus.
– Det blir en kvalitetskonsert, det er sånn vi sil sette i gang året, forklarer Jespersen, og legger til at året 2015 ligger an til å bli et bra år for jazz i Tønsberg. Det følger utviklingen fra klubben så dagens lys i 2006.
– Vi begynte i det små, men var veldig heldig med konseptet. Dette handler like mye om det sosiale som om musikken, sier Nylén.
Carlsen og Jespersen legger til at de opptil flere ganger har måttet stenge dørene for jazzentusiaster fordi at det ikke er plass til flere.
– Skrekkscenarioet vårt er at alle 923 medlemmene møter opp, vi vil jo ikke sende folk vekk!
Satser på gla'jazz
I anledning jazzklubbens tiårsjubileum om to år er de tre godt i gang med planleggingen av programmet for 2016. Men først skal jazzen hylles gjennom hele 2015, og det med langveisfarende band fra Kristiansand, Trondheim og Göteborg. På spørsmål om hvor kjærligheten til jazzen kommer fra, er svaret enkelt.
– Hvorfor ikke, jazz?
Allikevel, ikke all jazz er velkommen inn gjennom dørene til Tønsberg jazzklubb. Rett skal være rett, og jazzen skal være av den glade typen.
– Jazz er så utrolig mye, men vi satser på swing og gla'jazz. Moderne jazz er ikke noe for oss, det hadde ikke falt i smak hos våre medlemmer, sier Nylén.
Carlsen legger til at det er nettopp gla'jazzen som har røtter i deres egen ungdomstid.
– Det var denne musikken vi hørte på da vi var ute og flørtet, sier han.
Bookingsjefen er ikke alene om å ha et godt og nostalgisk forhold til gla'jazzen.
– Første gang jeg var her traff jeg faktisk to venner fra ungdomsskolen!
– Vender alltid tilbake
Med ukentlige jazzkafeer hver måned, og med navn som Magnolia Jazzband, Unique Hot Five, Swinging New Orleans Dixieband og Vika Band er det liten tvil om at det blir et livlig år for klubben.
Skal vi tro Jespersen er både publikum og artister takknemlige for det.
– Det som er spesielt med denne klubben er at det har et lydhørt publikum, og det merker orkestrene. Responsen er unik og det gjør at orkestrene alltid vil komme tilbake, forklarer han.
... og litt omtale fra jazzkafeen 27/12-2014 i Tønsbergs Blad 29. desember 2014
Romjulsjazz med vin og smørbrød
– Noen av dere er kanskje lei av jul og ribbe nå?
TØNSBERG: Pianist Magne Arnesen fra Horten sjekket stemningen blant de frammøte på Tønsberg jazzklubbs tradisjonsrike jazzkafé lørdag.
Om publikum var lei av fet julemat, skal være usagt, men de kastet seg iallfall velvillig over smørbrød med reker og laks og eggerøre som Quality Hotel Tønsberg serverte denne tredje dag jul.
Helt julefri ble det likevel ikke. Magne Arnesen kvintett hadde valgt seg et repertoar med enkelte kjente og kjære julesanger, i tillegg til den utenomjulaktige standardjazzen.
Blant annet ble det Alf Prøysens «Romjulsdrøm», i litt oppjazzet versjon, naturligvis. Svensk julesang ble det også, i form av «Karl-Bertil Jonssons julafton», og den amerikanske «Christmas Time is Here» sto også på menyen, alt stødig avsunget av Jeanette Kristiansen.
I tillegg til henne og nevnte Magne Arnesen besto lørdagens besetning av Magnus Aannestad Oseth (trompet og flügelhorn), Agnar Aspaas (kontrabass) og Eivind Wahlen (trommer).
Jazzklubben har et snitt på over 200 publikummere på sine jazzkafeer. Denne lørdagen var cirka 100 på plass i Oseberg kulturhus.
Naturlig at det er litt færre nå i jula, både fordi det er juleselskaper, men også fordi vi har ekstra mye å tilby. Det er konsert både nyttårsaften og 3. januar, forteller Jan-Erik Carlsen, bookingansvarlig i jazzklubben.
Nyttårsaften kan publikum få oppleve Swinging New Orleans Dixieband i fri dressur, og på nyåret er det Magnolia jazzband som står for det musikalske. Da dekkes det til mange hundre gjester i storsalen på hotellet.
I forbindelse med Ragnar Torgersen`s avgang som leder sist lørdag 5/5-2012, fikk han overlevert en stor blomsterbukett fra styret og et gravert tinnkrus fra alle medlemmene i Tønsberg Jazzklubb. Overleveres her av nestleder Harry Nylen med takk for innsatsen som "Mr Jazz Himself" har gjort for klubben.